Met clubs als Go Ahead Eagles, Vitesse en Manchester United achter zijn naam, heeft Raimond van der Gouw (54) een fraaie loopbaan gehad. Zijn 17-jarige zoon Ennio hoopt in zijn voetsporen te treden. Sinds 2014 speelt hij in de FC Twente Voetbalacademie, dit seizoen in FC Twente Onder 19. Als doelman, net als zijn vader.
Dit artikel is afgelopen week ook verschenen in het BASIS Magazine van FC Twente
Zie ze naast elkaar zitten aan tafel in huize Van der Gouw. Vader en zoon. De twee lijken op elkaar. Niet alleen qua postuur – brede schouders, lang – maar ook als je ze hoort praten. Beiden hebben een bepaalde rust in hun stem, komen evenwichtig over. Zelfs in hun stijl van keepen vertonen Ennio en Raimond overeenkomsten. “Een oud-ploeggenoot van mij van FC Berghuizen is laatst een keer bij Ennio wezen kijken”, memoreert de in Oldenzaal geboren Raimond. “Na afloop van de wedstrijd zei hij tegen mij: ‘Het is net alsof ik een jonge Raimond zie’.”
Ennio van der Gouw (Onder 19) werkt op eigen kracht aan zijn droom: profvoetballer worden
Toch had het weinig gescheeld af Ennio was helemaal niet tussen de palen beland. “Ik ben als keeper begonnen, maar ben daar al snel mee gestopt”, legt Ennio uit. “In een training kwam ik op de grond terecht, waarna een medespeler over mij heen sprong. Daarbij raakte hij mij met zijn noppen, waardoor ik een hoofdwond opliep. Daarna wilde ik niet meer keepen en ben ik middenvelder geworden.”’
Ook als middenvelder blijkt de jonge Van der Gouw talent te hebben. Hij dartelt over het veld van SV Schalkhaar en speelt zich in de kijker van FC Twente en Vitesse. Bij beide clubs wordt hij uitgenodigd om mee te trainen, maar per toeval belandt Ennio tijdens een training in Twente opnieuw onder de lat. FC Twente geeft aan dat het graag met hem in zee gaat als doelman. Tot een overgang komt het echter nog niet. “We hadden niet het gevoel dat hij er op dat moment al aan toe was”, zegt Raimond. Een opmerkelijke keuze? “Nee, dat vind ik niet. Als ouder moet je goed naar je kind kijken. Diep in je hart weet je wat het beste voor hem is. Hij zou iedere dag van Deventer naar Enschede moeten reizen, naar een andere school gaan. Veel moeten trainen. Daar was hij in onze ogen niet klaar voor. We hielden hem voor dat als hij goed genoeg was, hij later een nieuwe kans zou krijgen.”
Ennio knikt. “Ik ben zelfs heel blij dat ze toen die beslissing hebben genomen. Ik kon in Deventer op school blijven, heb hier de eerste twee jaar van het vwo gevolgd. Daar heb ik een hechte vriendengroep aan overgehouden. Als ik op jonge leeftijd al naar FC Twente was gegaan, had ik die jongens nooit leren kennen.”
Talent
De droom om profvoetballer te worden blijft desondanks leven bij Ennio. Als middenvelder doet hij het niet slecht bij Schalkhaar, maar een uniek talent is hij niet op die positie. “Ik heb Ennio toen gezegd dat als hij echt het betaald voetbal in wilde, hij moest gaan keepen”, blikt Raimond terug. “Ik zag dat hij daar talent voor had. Maar mijn vrouw en ik hebben hem daarin nooit gepusht. Het moet vanuit hem komen, hij moest zelf achter de keuze staan om te gaan keepen. Als hij liever middenvelder was gebleven, was dat voor ons ook prima.”
Maar Ennio stemt in met het voorstel van zijn vader. In de achtertuin van hun woning in Deventer schaven ze aan de techniek van de jonge doelman. De hand-oog coördinatie wordt verbeterd. Raimond schiet ballen aan, Ennio vangt ze. “Dat ging in het begin best moeilijk. Mijn vader legde uit hoe ik het moest doen, maar toch lukte het maar niet om de juiste techniek onder handen te krijgen. Totdat ik de bal ineens wel goed pakte. Sindsdien gaat het automatisch.”
Ennio valt ook als doelman op en trekt opnieuw de belangstelling van een aantal profclubs. FC Twente-keeperstrainer Eric Weghorst komt speciaal voor de jonge Van der Gouw kijken en is duidelijk: hem willen we naar de Voetbalacademie halen. Vitesse, waar Raimond keeperstrainer is, heeft ook interesse en wil Ennio graag in Arnhem zien. “Maar ik koos voor FC Twente. Waarom? Juist omdat mijn vader al bij Vitesse zat. Ik wilde niet dat mensen het idee kregen dat ik alleen maar werd gehaald omdat ik zijn zoon ben. Ik wil het op eigen kracht doen.”
Investeren
De keuze voor FC Twente is tekenend voor Ennio. Hij doet het op zijn eigen manier. Daar werkt hij hard voor. Hij heeft offers moeten maken. Zo zei hij zijn school in Deventer vaarwel, waardoor hij nu dagelijks op en neer reist naar Enschede. Het zijn lange dagen. ‘s Morgens rond zeven uur gaat hij van huis weg en als alles een beetje meezit is hij ‘s avonds rond een uur of acht thuis. De tijd die overblijft om leuke dingen met vrienden te doen is schaars. Het voetbal staat bij Ennio op de eerste plaats. Zo kiest de jonge doelman er een avond voor een wedstrijd voor om thuis bij zijn ouders te blijven in plaats van met leeftijdsgenoten op stap te gaan. Liever neemt hij rust, zodat hij fit is voor de volgende dag.
Ook op het trainingsveld laat Ennio zich veelvuldig gelden. “Ik wil alles doen om een betere keeper te worden, kijk daarom geregeld samen met mijn vader naar videobeelden. Hij geeft me dan tips. Daarnaast verricht ik naast de training veel extra arbeid. Aan het eind van het vorige seizoen voelden mijn benen daardoor steeds vermoeider. Ik heb de trainer gevraagd wat ik daar aan kon doen. ‘Minder trainen’, was zijn antwoord.” Raimond herkent zich in het fanatisme van zijn zoon. Zelf deed hij het in zijn jaren als doelman niet anders. “Arsène Wenger (trainer Arsenal, red.) heeft een keer een uitspraak gedaan dat een goede speler niet gemotiveerd hoeft te worden, die moet je eerder afremmen. Ik denk dat dat klopt. Zelf deed ik ook veel extra op de training. Bij Berghuizen was ik vaak al degene die als laatste van het veld stapte. Dat was later als prof niet anders. Ik bleef langer trainen op strafschoppen, vrije trappen, voorzetten. Altijd was ik bezig mezelf te verbeteren. Ook bij Manchester United verrichte ik veel extra arbeid om maar fitter te worden.”
![IMGL9765]()
Legends
Gedurende het interview luistert Ennio aandachtig naar de verhalen en tips van zijn vader. Hij werd geboren in Engeland, op het moment dat Raimond onder contract stond bij Manchester United en samenspeelde met topvoetballers als David Beckham, Ryan Giggs en Paul Scholes, maar is te jong om zich echt iets van zijn vader als keeper te herinneren. “Hooguit vanuit de tijd dat hij bij AGOVV speelde”, zegt Ennio. “Laatst kwam ik wel een keer een filmpje tegen van de wedstrijd om de Europese Super Cup van United tegen Lazio. Daarin maakt mijn vader een redding… Die vind ik echt geweldig om te zien. Daarnaast speelt hij soms wedstrijden met de Legends, oud-spelers van Manchester United. Dan mag ik ook mee. Iedere keer nadat hij zo’n wedstrijd heeft gespeeld, heb ik nog meer motivatie om zelf ook profvoetballer te worden.”
Of dat ook gaat lukken? Aan Ennio zal het niet liggen. Hij zet alles op zij om zijn droom te verwezenlijken. “Hij heeft zich de afgelopen jaren goed ontwikkeld”, zegt zijn vader met de kritische blik van een keeperstrainer. “Zijn techniek ziet er heel goed uit, maar wat ik ook belangrijk vind is dat hij snel leert én heel leergierig is. Met de drive die hij heeft gaat hij er helemaal voor, je hoeft hem niet te stimuleren. Niet alleen als keeper, maar ook op school. Nu is het zaak dat hij fit blijft, veel speelt, zijn school afmaakt en een contract krijgt. Mocht dat niet lukken, dan kijken we verder. Belangrijk is in elk geval dat hij zichzelf achteraf niets kan verwijten.” Mocht de talentvolle Van der Gouw daar in slagen, dan treedt hij echt in de voetsporen van zijn vader.
Het bericht In de BASIS: In de voetsporen van vader Raimond verscheen eerst op FC Twente.